Ambitie van het Programma

De ambitie van het beleid is dat álle burgers zo lang mogelijk zelfstandig, volwaardig en met een aanvaardbare kwaliteit van leven en gezond kunnen meedoen aan onze maatschappij. Onze gemeente doet hierbij een beroep op de eigen kracht en het eigen sociale netwerk van onze burgers en zal dit ook ondersteunen en versterken. De uitgangspunten van de Wmo 2015 en het Wmo-beleidsplan 2015-2018 vormen daarbij het strategisch kader waarbij de cliënt en zijn gezin centraal staan. De doorontwikkeling richt zich op versterking van dit (gezins)systeem.  

Speerpunten van Beleid

Uitgangspunt is dat Apeldoorners eigen verantwoordelijkheid dragen voor de wijze waarop zij hun leven inrichten en deelnemen aan het maatschappelijk leven. Van burgers verwachten wij dat zij elkaar daarbij naar vermogen bijstaan. Als burgers verdere ondersteuning nodig hebben richt deze zich eerst op de versterking van de zelfredzaamheid en participatie. Dit doen wij door te investeren in preventie, informele zorg en algemene voorzieningen, al dan niet in combinatie met het inzetten van maatwerkvoorzieningen, binnen de beschikbare budgetten.
Cliënten krijgen voldoende keuzevrijheid tussen aanbieders van zorg in natura en het persoonsgebonden budget.

Risico's

Een risico voor cliënten is dat zij vanwege onduidelijkheden in de afbakening tussen de Wmo, de Zvw en de Wlz niet weten waar zij met hun hulpvraag terecht moeten. Zeker in het geval van zorgmijders is het risico dat zij vanwege deze onduidelijkheid helemaal niet in beeld komen. De inzet van SWT’s is er op gericht dit risico te beperken door een outreachende benadering en intensieve samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld politie, woningbouwcorporaties en welzijnswerkers.
Vervolgens kan het zo zijn dat de eenmaal ingezette ondersteuning, ondanks alle inspanningen niet voldoende aansluit bij de ondersteuningsbehoefte van de cliënt (en zijn gezin) en zijn incidenten helaas niet geheel uit te sluiten. Beperking van dit risico is ingezet door middel van vroegsignalering en het inrichten van het Sociaal Meldpunt.
Verder bestaat voor cliënten het risico dat onvoldoende continuïteit van ondersteuning kan worden geboden wanneer aanbieders failliet gaan en de ondersteuning niet tijdig door een andere aanbieder kan worden overgenomen.

Een aanzienlijk risico voor de gemeente is dat de beschikbare budgetten niet voldoende zijn vanwege het overgangsrecht en de inrichting van de verdeelmodellen. Ook de raming voor de eigen bijdragen van de cliënten, die is gebaseerd op de opgave van het Rijk, is een risico.