1e lijns beleidsproducten
120 Brandweer en rampenbestrijding
Doelstelling
Het voorkomen van en het voorbereid zijn op het bestrijden van branden en andere incidenten en rampen.
Prestaties
- Het maken van de jaarlijkse prestatieafspraken met de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) voor een basisbrandweerzorg afgestemd op de risico’s genoemd in het door de raad vastgestelde risicoprofiel.
- Het opzetten en paraat houden van een rampenbestrijdingsorganisatie.
- Één keer in de 4 jaar wordt het risicoprofiel op grond van de Wet op de Veiligheidsregios geactualiseerd en het bijbehorende beleidsplan aangepast.
Nieuwe Ontwikkelingen
VNOG
In 2013 is het regionale project MOED (Masterplan Optimalisering Effectuering Doelmatigheid) gestart. Het einddoel moet zijn: toekomstbestendig en goedkopere brandweer VNOG. De besluitvorming over dit project is eind 2014 afgerond en wordt in 2015 onder de projectnaam “Risicogerichte slagkracht” geïmplementeerd. Dan is ook bekend wat het project MOED heeft opgeleverd. Voor de jaarschijf 2017 is vanaf de MPB 2014-2017 een taakstelling van € 220.000 op de VNOG opgenomen. De voordelen die uit het project MOED worden behaald, zullen in elk geval voor de taakstelling ad € 220.000,- worden ingezet.
140 Openbare orde en veiligheid
Doelstelling
Het voorkomen en aanpakken van onveilige situaties en overlast.
Prestaties
- Integrale veiligheid: uitvoeren activiteiten en projecten opgenomen in een op te stellen uitvoeringsplan IVA (Integraal Veiligheidsplan Apeldoorn) zodat Apeldoorn een veilige, woon-, werk- en recreatiestad is.
- Toezicht en handhaving door het team THOR op een geprioriteerde inzet, zodanig dat deze is afgestemd met de inzet van de politie op de doelen schoon, heel en veilig Apeldoorn.
- Vergunningverlening publiek domein voor evenementen, horeca-inrichtingen en op grond van andere bijzondere wetten, zodanig dat alle relevante belangen (veiligheid, leefbaarheid, overlast, bereikbaarheid, gezelligheid, gezondheid, etc) worden afgewogen.
- Het voeren van casusoverleggen in de Veiligheidskamer (als onderdeel van het Veiligheidshuis NOG) zodat straf en zorg op elkaar worden afgestemd ter voorkoming van overlast en criminaliteit.
- Actualiseren van het preventie- en handhavingsplan alcohol 2014.
Bron: Veiligheidspanel 2014 |
160 Opsporing en ruiming conventionele explosieven
Doelstelling
Het laten opsporen en ruimen van munitie/explosieven in de gemeentelijke natuurgebieden.
Prestaties
Systematisch wordt jaarlijks gemiddeld 25 hectares afgezocht en geruimd. Het exacte aantal explosievenvrije hectares wordt bepaald door het beschikbare budget uit een bijdrage van het gemeentefonds en de aard van de werkzaamheden. Dit gebeurt voor de gemeente budgettair neutraal. Met ingang van 2015 is de zgn. “bommenregeling” uit het gemeentefonds gewijzigd. Voorgaande jaren moest een werkplan voorafgaand aan het kalenderjaar, waarin de werkzaamheden worden verricht, worden ingediend. Vanaf dit jaar moet achteraf worden gedeclareerd. Van de gemaakte kosten krijgen wij een bijdrage van 70% na declaratie vergoed. 30% moeten wij uit eigen middelen dekken. De declaratie moet in de nieuwe regeling voor 1 april van het betreffende kalenderjaar worden ingediend.